Gratis fragt ved ordre over 599.-

30 dages returret

4,6 på Trustpilot

Kundeservice: +45 9387 3600

logo

MTB forlygter

Rutineret i mørkekørsel eller nybegynder? Find den bedste MTB forlygte her, køb de rigtige cykellygter og find nyttig viden om lys, lumen, montering, batterier og meget mere.

Guide til markedets bedste forlygter til MTB i 2023


Mørkekørsel på mountainbike er en sport, der bliver mere og mere populær. Undrer du dig over hvorfor? Så hop på cyklen og prøv det, så er du nemlig ikke længere i tvivl. Mørkekørsel på MTB er en sjov og krævende sport, som giver dig nogle vildt fede oplevelser. Kører du allerede MTB, vil du opleve, at mørkekørsel vil gøre dig til en langt bedre cykelrytter. For at komme i gang med mørkekørsel skal du udover din toptunede mountainbike have udstyret i orden, og med udstyr menes der lys. Masser af lys. Almindelige kraftige cykellygter er slet ikke nok, du skal bruge nogen gode cykellygte sæt lavet til formålet, men hvad skal du vælge, og hvordan finder ud lige det bedste. Det kan du læse mere om her i artiklen, og her hos Easy-light.dk finder du nogle af markedets bedste lygter til montering på styret, pandelamper, batterier osv. Er du i tvivl om, hvad du skal vælge, så er du også altid velkommen til at kontakte os, og så hjælper vi dig gerne.

Hvilken MTB forlygte er bedst

Den bedste MTB forlygte er ligesom den bedste mountainbike et meget individuelt valg.

Selvfølgelig er der nogle lygter, som man hurtigt kan udelukke, da de ikke rigtigt er kraftige nok eller holder længe nok til, at man kan få gavn af dem, men som udgangspunkt er den bedste lygte til mørkekørsel, den som lever op til dine individuelle behov. I sidste ende kommer det også ofte an på pris, altså hvor meget du vil ofre på lys til din MTB, der er nemlig et rigtig stort udvalg af MTB lygter på markedet, og der er både “Need-to-have” funktioner og “Nice-to-have” funktioner, som f.eks. en fjernbetjening til at stille på lysstyrken med, så du ikke behøver slippe styret, mens du kører. Og jo flere funktioner, jo højere pris.

Du finder den bedste lygte ved at kigge på flere forskellige faktorer.

Lysstyrke – Hvor meget gang skal der være i din lygte? Altså hvor mange LED og dermed hvor mange lumen skal din lygte have. Meget af det sjove ved mørkekørsel kommer selvfølgelig fra… ja, du gættede det, mørket! Så hvis du lyser hele skoven op med 3 lygter på 5000 lumen, så dræber du lidt idéen. Men om din lygte skal have 800, 2000, 6000, eller 12000 lumen, er faktisk en smagssag, for det vigtigste er nemlig, at du føler dig tryg, når du kører. Er du nybegynder, kan det være, at du kan nøjes med lidt mindre lys, men er du erfaren og kører på meget små stier, trin og tager hop, så kan det godt være, at du vil have mere lys. Det kan også være, at du kører for at skærpe dine sanser, og så skal du måske starte med meget lys og senere trappe ned til en lygte med lavere lumen.

Køretid – En kraftig MTB lygte kræver selvfølgelig en del strøm, og selv om flere lygter kan indstilles på at lyse med 100% kraft eller 50% kraft, så vil du være træt af at få afbrudt, eller helt måtte stoppe din tur, fordi du ikke har mere strøm. Kig derfor på hvor lang driftstid der er på lygten. Har du fundet den perfekte lygte på alle parametre, men er du ikke helt tilfreds med driftstiden, så overvej et ekstra batteri. Kører du mørkekørsel ofte, så vil du blive glad for det. Du kan med stor fordel også kigge efter lygter, der har en eller anden form for indikator af, hvor meget strøm der er tilbage, det er nemlig ikke fedt at være halvvejs på ruten og så mangle lys.

Todelt lygte/batteri eller ej – Langt de fleste lygter til MTB er todelte i dag, og det er helt klart at anbefale. Din lygte skal nemlig sidde rigtig godt fast på styret for at klare de mange rystelser, og en lygte, der ikke er todelt, kan ofte være svær at montere, da den bliver ret stor.        En anden fordel ved den todelte lygte er at du ofte med det rigtige batteri får længere køretid end du har med lygten med fast batteri  + at du kan skifte batteriet under vejs – der er man mere på den med en MTB lygte med fast batteri – hvis lyset slipper op så bliver det godt nok mørkt!

Derfor vil MTB forlygter med kabel altid være at foretrække, efter vores mening selvfølgelig. For husk det er din helt individuelle beslutning i sidste ende.

Spredning- Din cykellygte kommer til at sidde ret godt fast og lyser kun i en retning, derfor er spredning en ret vigtig faktor, som mange glemmer. Hvis du skal kunne se sporet, uanset om det er bredt eller smalt, så gå efter en bred lyskegle. Ved du, at du kun kører på helt smalle stier, så kan du måske godt leve med en mindre spredning og har mere brug for en lygte, der lyser længere frem. Du har selvfølgelig også din hjelmlygte, der supplerer, men det betyder ikke, at du ikke behøver at tænke på spredningen fra din forlygte.

De bedste brands inden for MTB forlygter

De seneste år er der sket en rivende udvikling inden for MTB lygter. Før har det været dyrt, hvis man skulle vælge mellem de lygter, der var på markedet, men indenfor de sidste par år er der virkelig sket en eksponentiel vækst på markedet, og du kan få ret mange gode lygter. Her hos Easy-light.dk sælger vi kun lys fra de brands, vi mener hører til blandt de allerbedste nemlig vores eget brand UltraLed og et af de meget kendte mærker Magicshine.

Vi har derfor fundet et udvalg af lygter, der overholder alle kriterier for at være, hvad vi synes er, gode lygter til en matchende pris.

Hvor høj skal lumen være på en god MTB forlygte?

Lumen er som tidligere nævnt meget individuelt. Det vigtigste er, at du selvfølgelig føler dig tryg, når du kører i skoven efter mørkets frembrud. Er du helt nybegynder, og kører du mest kun på brede stier, så behøver du måske ikke så meget lys, som hvis du kører på mere avancerede trails. Du kan få lygter med lumen lige fra 500 og op til 9000, men et godt sted at begynde, og hvad, vi vil påstå, er minimum for at få en god oplevelse, er 800 lumen.

Lumen har selvfølgelig en betydning men det er absolut ikke det alt afgørende. Der er rigtig mange andre faktorer der spiller ind på om det er en god lygte.  Af andre faktorer kan nævnes

  • at der er et godt batteri
  • hvordan spredes lyset ud af lygten
  • hvor god en kvalitet er de LED der sidder i lygten
  • og for at få en god oplevelse bør du som minimum vælge en forlygte på 800 lumen.

Et eksempel på en MTB lygte finder du her:

En lygte med 10 LED som lyser sporet ret godt op – klik her og vurder selv hver led oplyses fra fabrikkens side til at afgiver ca 1000 lumen, men der vil altid være et lys tab pga glasset i lampen og den måde som lyset spredes på, så ved målinger vil den ikke blive mål til 10 x 1000 lumen,men mindre kan også gøre det.

Tips til mørkekørsel på mountainbiken

Hvornår må man køre – Inden du kaster dig ud i mørkekørsel, er det en god idé at undersøge, hvornår man må køre i skoven. I private skove er færdsel efter solnedgang nemlig forbudt.

I bynære områder kan der også godt være særlige regler, som gør mørkekørsel svært. Mørkekørsel behøver ikke altid at foregå om natten, da der jo i vintermånederne allerede er mørkt ved 18-tiden. Find den rigtige lygte – Mørkekørsel uden den rigtige lygte bliver en meget dårlig oplevelse, så få fundet en god lygte inden du går i gang, og husk den kan altid udskiftes på et senere tidspunkt. Kør aldrig alene – Hvis du kører om natten, er det ikke sikkert, at du møder andre mennesker i mange timer, og da mountainbike er en sport, hvor man sagtens kan komme til skade, er det alt for risikabelt at komme til at ligge alene i skoven om natten. Find derfor nogle andre at køre med. Prøv det – Vores sidste tip er simpelthen at komme i gang. Prøv mørkekørsel. Hvis du sidder bag skærmen og er lidt skeptisk så se at komme afsted, det er en oplevelse, du bliver bidt af.

Skip to content