Placering af spots i køkken – 6 gode råd til din køkkenbelysning

Del

Køkkenet er hjemmets hjerte. Én af de bedste måder at få lyst dit køkken godt op, er med spots. Det er derfor utrolig vigtig med den mest optimale placering af spots i køkken området.

Her kan du læse gode råd om placering af spots i køkken, uanset om du er nybegynder eller hærdet husejer.

Det kan køkkenspots gøre

Hvis du er i gang med at bygge eller renovere dit køkken, så får du før eller siden brug for belysningen. En god køkkenbelysning er utrolig vigtigt. Ikke bare fordi, det er rart at kunne se ordentligt, men fordi hygiejnen i et køkken skal være i bedste stand.

Placering af spots i køkken er essentielt: Når du står og laver mad, skal du kunne se, om bordpladen er våd eller beskidt. Det er også rart at kunne finde mad, der falder på gulvet, eller snavs, der har samlet sig rundt omkring. Har du gæster, så er det altid godt at kunne se hinanden ordentligt.

Spots i køkkenet er en fremragende løsning på belysning. Et spot er en lille lampe, der kaster et klart lys ned over et område, så du kan se så godt som muligt. Flere spots skaber en jævnt fordelt køkkenbelysning, og med LED pærer skal du ikke engang bekymre dig over et højt strømforbrug.

Indbygningsspots er spots til loftet, og det er en diskret måde at give en god belysning, som både er god for økonomien og miljøet. LED lys er meget bedre end gammeldags pærer, og i dag er det dem, mange spots er kompatible med.

Hvis du er i tvivl om placering af spots i køkken eller ikke ved, hvor du skal begynde, så læs videre her. Når det kommer til at sætte et spot op, er der nemlig nogle meget klare regler, du er nødt til at følge, for at alting foregår lovligt og sikkert.

Sådan skal placering af spots i køkken foregå

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at du ikke må sætte spots op selv, hvis du ikke er udlært elektriker. Installation af køkkenspots og spots i andre rum betragtes nemlig som en installation, og derfor skal det udføres af en fagperson.

Heldigvis for dig er spot til køkkenloft og badeværelse blevet så populært, at det er let at finde fagpersonale, der kan installere det. Hvis du vil have indbygningsspots i køkken eller spots i køkkenalrum, kan du sagtens finde en elektriker, der er mere end kyndig til at sætte dem op.

Køkkenspots er LED belysning. Det vil sige, at du får et klart lys, men lyskilderne er også ret små. Derfor er afstand mellem spots meget vigtigt.

Tip 1: Hvor mange spots skal bruges i køkkenet?

Antallet af spots, du har brug for i dit køkken, afhænger meget af dit køkkens størrelse, samt hvilken type spots, du har valgt. Spots kan lyse i forskellige styrker, og derfor er det altid godt at læse grundigt om den type spot, du har købt.

Spots til køkken anbefales dog at sættes med ét spot pr. 1-1,5 kvadratmeter. Det er nødvendigt med en bred vifte af lys, når der er tale om især loftspot til køkken. Hvis du derfor har et køkkenloft (eksklusiv skabe) på 6 kvadratmeter, skal du bruge 5-6 spots.

Typisk vil du finde køkkenspots 12v – det er de mest almindelige og kan sagtens fungere i dit køkken.

Tip 2: Hvor langt skal der være mellem spot?

Placering af spots’ afstand er ikke så svært, som det lyder:

Når du har køkkenspots med LED anbefales det, at de sættes op med en afstand på 0,8 til 1 meter. Det er vigtigt, du får målt ordentligt op, og at alle dine køkkenspots har cirka lige stor afstand. Konsekvensen kan nemlig blive, at du har områder, der er henlagt i mørke. Det kan genere meget i længden, og er bedst at undgå fra start.

Der er en hel videnskab i placering af spots i køkken, og derfor er det godt at have en elektriker ude og måle op.

Tip 3: Hvor placeres spots i køkkenet?

Placering af spots i køkken kan foregå næsten som du vil, men bedst er det, hvis de sættes op i et mønster. Det er ikke ensbetydende med noget stort eller ekstravagant, men bare at der er en rytme til deres placering. På den måde får du nemlig den mest jævne belysning, og det bliver æstetisk rart at se på.

Loftspots kan selvfølgelig kun placeres i loftet, men i køkkenet har du muligvis også skabe og en emhætte, der skaber uønskede skygger. Du kan også få sat LED spots under dine køkkenskabe, og du kan købe emhætter med lys allerede installeret.

Tip 4: Hvor langt skal spots sidde fra væggen?

Spots skal helst placeres med mindst 50 cm fra væggen, men ikke mere end 70. Hvis du sætter et køkkenspot op for tæt på væggen, giver det et mærkeligt lys, men sidder det for langt væk, får du nogle underlige og ubehagelige skygger.

God placering af spots i køkken skaber en jævn fordeling af lys, som giver dig de bedste vilkår for et flot og klart arbejdsområde. Skygger, og mangel deraf, betyder helt utrolig meget for vores opfattelse af et lokale, og dit køkken skal gerne være så velbelyst som overhovedet muligt.

Tip 5: Hvor mange spots skal der sidde i loftet?

Meget li svaret i tip nr. 1, så afhænger mængden af loftspots af størrelsen på dit køkkenloft. Har du et lille køkken med kun 3 kvadratmeters loft, har du måske kun behov for 2 spots og noget lys under dine køkkenskabe, hvorimod et kæmpe køkken på 15 kvadratmeter naturligvis kræver mere.

Når du bestiller en elektriker, der skal komme og sætte dine LED spots op, vil de måle dit loft efter og markere, hvor hvert spot skal være. Placering af spots i køkken kræver præcision og omhu, og da alle køkkener er forskellige, er der ikke én konkret svar på, hvor mange spots, der skal sidde i loftet.

Tip 6: Hvor skal mine spots sidde?

Ligesom tip nr. 3 er det svært at sige helt præcis, hvor dine spots skal sidde i dit køkken. De bør placeres med jævne, symmetriske mellemrum, så de giver det jævnest mulige lys, og det er også godt at regne efter, hvorvidt køkkenskabe og emhætte vil kaste skygger fra en given vinkel.

Placering af spots i køkken er en videnskab for sig, men du kan evt. bruge lommelygten på din telefon til at se, hvordan lyset vil falde ned. Det kan give dig et overblik over, hvor det er godt at sætte spotsne, hvis du er i den heldige situation, at det ikke nødvendigvis er mål og afstande, der skal afgøre deres placering.

Relateret artikler
Skip to content