LED pærer til halogenspot – følg disse 4 trin for at skifte
Hvordan gør man det, skifter LED pærer til halogenspot ?? Der er mange fordele ved at skifte de gamle halogenpærer ud med nye LED pærer, bl.a. et lavere elforbrug, mindre risiko for brand og en meget længere levetid.
Kan man bare købe LED pærer til halogenspot og sætte dem i, eller er der noget, man skal være opmærksom på? Det får du svarene på i dette blogindlæg om LED pærer til halogenspots.
De 4 trin
Når du vil bruge LED pærer til halogenspots, er der 3 ting du skal være opmærksom på, og noget af det er lidt mere teknisk end andet. Er du en dygtig gør-det-selv-type kan du nemt klare det hele selv, men er du i tvivl, er det altid bedst at kontakte en autoriseret elinstallatør eller spørge, der hvor du køber dine LED pærer. De tre trin du skal følge, når du vil skift LED pærer til halogenspots er:
1. Tjek/skift transformator
2. Vælg pærer med den rigtige fatning / sokkel
3. Find den rette lumen (lysstyrke)
4. Find den rette RA værdi (farvegengivelse)
Start med at tjekke og evt. skifte din transformator
12V halogen spots bruger en såkaldt transformator eller driver til at omforme de 230V fra stikkontakten, så de passer til halogen spottet og pæren. Det ville selvfølgelig være logisk at tænke, at man så bare kan udskifte 12V LED pærer til halogenspots med 12V halogenpærer, men det er desværre ikke altid en mulighed. Der er så småt begyndt at komme pærer, som er specielt egnet til det, men de er væsentligt dyrere end almindelige LED pærer, da det er elektronik med patent på. Så derfor skal du tjekke din transformer og sandsynligvis skifte den. Grunden til at transformatoren skal skiftes, selv om man udskifter 12v halogenpærer med 12v LED pærer til halogenspots er, at transformatoren eller driveren har en såkaldt minimumsbelastning. Denne kan f.eks. være på 20 Watt. Hvis der så er koblet 3 spots på driveren på hver 10. Watt hver, og man pludselig skifter disse ud med 3 LED pærer der bruger 2 Watt, så når man altså ikke op på minimumsbelastningen på de 20 Watt. Kort sagt betyder det, at dine LED pærer sandsynligvis slet ikke kommer til at lyse. Hvis de gør, kan der ske to ting: Lyset vil være ustabilt, eller pærerne vil holde meget kortere tid end ellers.
Det kan være, at den transformator du har nu, enten er en jernkerne transformator eller en elektronisk transformator, men i begge tilfælde vil du skulle skifte den. Selv om du har LED pærer nok forbundet via spots til at nå op på minimumsbelastningen, kan LED pærer ikke holde til den samme hårde opstart som halogenpærer kan, og det er bl.a. derfor de enten vil gå i stykker med det samme eller i bedste fald være opbrugt efter et par måneder.
Vælg den rigtige sokkel/fatning
Når du vil skifte fra halogen til LED er det selvfølgelig vigtigt, at du køber din nye pære med fatning, så den passer ind i spottet. Der findes rigtig mange fatninger, men de typiske halogenfatninger er disse:
● GU10 er en af de mest populære fatninger til halogen og LED
● GU5.3, der nogle gange bliver kaldet MR16
● GU4 er en sokkel med to tynde stifter
● G4 fatning, der også kaldes MR11, hvilket er det samme
Derudover findes der også LED pærer med den “gamle” velkendte store og lille fatning, E27 og E14, men disse bruges selvfølgelig aldrig i spots.
En halogenpære kan også være en R7s, men bruges typisk kun til meget kraftige lamper, som f.eks. en arbejdslampe.
Find lysets styrke ud fra lumen
Når du tidligere har købt halogen- eller glødepærer, har du måske været vant til at gå efter antal Watt for at vurdere lysets styrke. LED lysstyrken bliver målt i lumen, og du kan bruge nedenstående konverteringstabel til at se, hvad lumen svarer til i Watt.
140 lumen – 15W
250 lumen – 25W
470 lumen – 40W
800 lumen – 60W
1050 lumen – 75W
1520 lumen – 100W
Vælg LED pærer med den rette RA værdi
Når der er tale om RA værdi, eller CRI, så handler det om lysets evne til at gengive farver. Man siger, at dagslys har en RA værdi på 100, og halogenpærer er faktisk de pærer med den højeste RA værdi. Hvis du vælger en LED pærer, der har en RA værdi på 80 eller derover, så burde du dog ikke kunne se den store forskel. Høj farvegengivelse er vigtigst i steder som f.eks. et køkken, eller der hvor man lægger make-up eller prøver tøj.
Der er også nogle, der taler om Kelvin, når der skal vælges LED pærer. Det er lysets farvetemperatur, men de fleste LED lys til spots ligger på omkring 2700 til 3000 Kelvin. Du bør ikke vælge Kelvin højere end 2700-3000, da du så vil få et mere koldt lys, end du er vant til fra halogen. Jo lavere Kelvin, jo varmere lys. Til sammenligning er et stearinlys ca. på 1800 Kelvin.
Lysdæmpere til LED til halogenspots
Hvis du har en lysdæmper til dine nuværende halogenspots, skal du være opmærksom på, at denne måske ikke fungerer korrekt til dine nye LED pærer. Dette skyldes at de fleste lysdæmpere har en minimumsbelastning, der er højere end LED pærerne.