Gratis fragt ved ordre over 599.-

30 dages returret

4,6 på Trustpilot

Kundeservice: +45 9387 3600

logo

Cykellygter regler i 2023

Del

Regler for cykellygter

Der findes selvfølgelig en række regler for cykellygter for at de kan godkendes, til når du som cyklist bevæger dig rundt i trafikken. Det er dog ikke alle, der har styr på de specifikke lovkrav, og hvilke regler der gælder, hvis cykellygterne skal være lovlige. Derfor får du her en guide til de gældende krav. Har du ikke monteret godkendte cykellygter, kan det koste dig en bøde på min. 700 kr.

Krav til cykellygter

● Både for- og baglygter skal kunne ses fra mindst 300 meters afstand

● Cykellygterne skal også kunne ses fra siden

● Cykellygter skal kunne lyse i 5 timer, ved +5 grader

● Lyset på forlygten må være gult, hvidt eller blåligt

● Forlygter må gerne blinke, hvis lyset er hvidt eller blåt, ikke hvis det er gult

● Baglygter skal være røde

● Cykellygter, der blinker, skal mindst blinke med 120 blink i minuttet

● Cykellygterne må ikke virke blændende

Hvornår skal cykellygter tændes

Hvornår skal jeg køre med cykellygter? De godkendte cykellygter skal være tændt fra solnedgang til solopgang. Her kan du ikke f.eks. følge gadelamperne, da disse nogle steder først tændes en del tid efter solnedgang. Derudover skal du også have tændte cykellygter i usigtbart vejr, det vil f.eks. sige tåge, eller hvis det sner meget.

Hvilke cykellygter er lovlige / Typer af lovlige cykellygter

Hvis dine cykellygter overholder alle krav som nævnt, og er monteret korrekt, så er de lovlige. Du kan som regel finde 4 typer af cykellygter, som alle er lovlige. Det drejer sig om disse 4:

● Magnet cykellygter

● Enkelt diode lygter

● Dynamo cykellygter

● Flerdiode lygter

Hvilke cykellygter skal jeg vælge?

Selv om der er en række lovkrav på området, er der alligevel rigtig stor forskel på cykellygter. Du skal derfor kigge mest på dit behov, når du vælger lys på cyklen.

Cykler du til og fra arbejde i byen, har du måske kun brug for lovpligtige cykellygter, der sørger for, at bilerne kan se dig. Cykler du derimod på mere mørke stier og veje, har du måske brug for en cykellygte, der er mere kraftig og både kan sørge for, at du bliver set, og også selv kan se.

Derudover skal du tage stilling til, om du vil have cykellygter, som du kan tage af og tage med dig, eller om du vil have fastmonterede cykellygter. Skal det være med eller uden batterier, og hvis ja til batterier skal disse så være genopladelige.

Du skal også tænke over, hvilket vejr du cykler i. Skal lygterne kunne holde til alt slags vejr, så bør du f.eks. vælge vandtætte lygter. Hos Easy-light.dk kan du altid få vejledning om dit valg af cykellygter, hvis du er i tvivl.

Hvordan skal cykellygter monteres for at være lovlige?

Dine cykellygter skal monteres, så de ikke kan ændre stilling, mens du cykler, således at du har et konstant lys både forud og bagud. Cykellygterne skal være monteret på selve cyklen og ikke f.eks. på cyklisten.

Har du en cykel med mere end 2 hjul, så er der lidt yderligere regler for, hvordan dine cykellygter skal placeres. Her skal forlygten placeres maks. 0,5 meter inden for det yderste venstre punkt på cyklen. Derudover skal der være mindst en baglygte, som er placeret på midten eller til venstre for.

Hvis du har en cykel med flere hjul, som er over 1 meter bred, kræves der 2 baglygter som minimum. Disse skal minimum placeres med en afstand på 0,6 meter og højst 0,4 meter inden for cyklens yderste kanter.

Cykler du med en påhængsvogn, så skal baglygten placeres på den og ikke på cyklen. Der gælder samme krav som placering på cykler.

Hvis du har en sidevogn, skal der monteres en baglygte, der sidder så tæt som muligt på vognens yderste højre punkt.

Regler for lovlige forlygter

Din forlygte skal være monteret, så den lyser lige frem. Det er ikke lovligt, at den lyser ned i jorden. Den skal både kunne ses forfra og fra siden. Forlygten må enten lyse hvidt gult eller blåligt. Er den gul, skal den lyse konstant, hvidt og blåt lys må gerne blinke, men det skal minimum være med 120 blink i minuttet.

Regler for lovpligtige baglygter

Lovpligtige baglygter skal kunne ses 300 meter væk og skal ligeledes monteres, så de lyser lige bagud. Baglygter må kun lyse rødt og må gerne blinke, hvis det er med minimum 120 blink i minuttet.

Regler for magnet cykellygter

Der gælder de samme regler for magnet cykellygter som alle andre lygter. Vælger du magnet lygter, der blinker, skal du dog sikre dig, at der genereres strøm nok til, at de kan blinke hurtigt nok, også når du holder stille.

Regler for hjelmlygter til MTB

Hjelmlygter tæller ikke som en lovlig cykellygte, da kravene for en lovlig cykellygte er, at denne skal være monteret på cyklen. Når du cykler på offentlig vej, er det ikke tilladt at bruge supplerende lys fra lygter, der ikke er godkendte. Når du cykler i skoven derimod, må du gerne bruge en hjelmlygte. Vær dog opmærksom på reglerne omkring færdsel i skoven. I nogle skove må man nemlig kun færdes fra solopgang til solnedgang.

Hvordan ved jeg, om cykellygterne er lovlige? I Danmark må der ikke sælges lygter, som er mærket “Cykellygter”, uden at de overholder de gældende love og regler, så hvis der står cykellygter på, kan du være sikker på, at disse overholder reglerne.

At en lygte er CE-godkendt, har ikke noget at gøre med, om den er lovlig som cykellygte, det betyder blot, at den overholder nogle europæiske regler for den gældende produkttype, oftest handler dette om miljøkrav.

Relateret artikler
Skip to content