Gratis fragt ved ordre over 599.-

30 dages returret

4,6 på Trustpilot

Kundeservice: +45 9387 3600

logo

Placering af spots i badeværelset – for begyndere

Del

Er du nybygger, eller skal badeværelset renoveres, så kan spots komme på tale. Placering af spots i badeværelset er ikke helt lige så nemme som almindelige lamper, og derfor har vi forberedt en guide til dig, så du får det rigtigt første gang.

Vigtigt at vide om placering af spots i badeværelset

Det er ikke kun placering af spots i badeværelset, der er vigtigt. Du skal nemlig sørge for, at lamperne, du finder, er beregnede til brug i vådrum. De kan enten køre med halogen eller LED, og det er i butikker ikke svært at finde lys, der passer til badeværelset. Find spot til vådrum her Halogenspots til badeværelse er de mest traditionelle, men LED spots er billigere i drift. Der er ikke den helt store forskel på de to, bortset fra effekt og økonomi.

Hvorfor have spots i badeværelset?

Placering af spots i badeværelse er ikke en helt dum idé – badeværelset bliver fugtigt, og det er ikke alle lamper, der er egnede til dét. Desuden kan en almindelig loftslampe ikke fordele lyset helt lige. På badeværelset er det rart, at hver en krog er lyst op, så rummet virker så klart og indbydende som muligt. Det kan spots sørge for. Placering af spots i badeværelse giver et bredt, klart lys, så du kan se dig selv så godt som muligt i spejlet, og så badeværelset fremstår renere. Find spot til vådrum her eller læs videre for at lære mere. Med spots slipper du desuden for at støve lamper af. Køkken og badeværelse er to af de steder i køkkenet, der skal være renest – både af hygiejneårsager og på grund af brugen og følelsen ved renlighed. Spots samler ingen støv, for der er ikke noget, støvet kan lægge sig på. Ord, du skal kende, når du sætter spots op i badeværelset Her er nogle betegnelser for lampers sikkerhed, der er vigtige at kende, før du begynder at sætte spots op i badeværelset. · IP67 – IP67 betegner en lampe, der er fuldstændig støvtæt og vandtæt ned til én meter. · IP44 – IP44 bruges om lamper, der er sprøjte tætte, og er blevet testet mod ståltråd og andre belastninger. · IP24 – IP24 er lamper, der er testet for stødfare. En IP24 lampe burde man ikke få stød ved, selvom man stikker fingeren ind i lampen. Desuden er den sprøjtetæt. · IP20 – IP20 er minimums godkendelsen for lamper og betyder, at den er sikret mod stød. Alle lamper er OP20 godkendte, for at være lovlige.

Når du skal sætte spots op i badeværelset, er der nogle zoner, du skal kende til. De fire zoner er:

· Zone 0 – det vådeste område lige over dit badekar eller din brusekabine. Kræver IP67. · Zone 1 – området op til 60 cm fra selve brusehovedet og en loftshøjde op ca. 225 cm. Kræver IP44. · Zone 2 – zonen på mellem 60 og 120 cm fra dit brusehoved, også beregnet til en højde på 225 cm. Kræver IP24. · Zone 3 – den øvrige plads. Op til 240 cm fra brusehovedet, også beregnet til 225 cm’s højde. Kræver IP20. Du kan se i afsnittet over dette, hvilke typer spots hører til hvor i badeværelset. Det er meget vigtigt, at du ikke sætter det forkerte spot op, da det især i vådrum kan få ubehagelige følger, hvis ét af spotsne får vandskade. Placering af spots i badeværelse kan være en kunstform i sig selv. Du får mest ud af lyset ved at planlægge et mønster. Det kan du lave ved at tegne en model af dit badeværelse, set ovenfra, på et papir. Sørg for, at skalaen er korrekt. Marker, hvor spotsne skal sidde. Det er altid godt at planlægge et nogenlunde synkront mønster, så du får den største æstetiske og belysnings mæssige tilfredshed.

Kan man selv sætte spots op?

Det er ikke alle, der kan sætte spots op på badeværelset. Selvom du er en ihærdig gør-det-selv-person, så er badeværelsesbelysning noget andet og har andre regler. Placering af spots i badeværelse er ikke noget, man bare lige gør, og det er ikke det samme som at sætte en lampe op. Når der skal sættes loftsspots op, må du ikke selv gøre det. Det anses som en form for fast installation, og derfor skal du have en elektriker ud. Zonerne i det tidligere afsnit bør du være helt sikker i. Hver zone har nemlig meget specifikke krav, som du er nødt til at overholde. Grænsen ligger ofte ved loftshøjde. Lofter under 2,25 meter skal leve op til meget strengere krav, da der her er større risiko for, at spotsne bliver våde. Du kan læse meget mere om de forskellige zoner og deres krav rundt om på nettet. Du må gerne selv montere loftslamper i zone 3 og videre på dit badeværelse, hvis der er et lampeudtag eller en stikkontakt.

Andet lys i badeværelset

LED indbygningsspot kan være praktiske til store og små badeværelser. Men har du fundet inspiration til badeværelse, og passer dit rum ikke helt til spots, så er der andre måder, du kan få samme effekt. Ikke alle badeværelser har vinduer, og derfor kan indirekte lys være nødvendigt. Badeværelses lamper kan være kluntede at se på, og derfor bør du overveje alternative muligheder. Det kan være spejl med lys eller bagbelysning, eller en LED-rem oppe under loftet. Det kan give en flot glød og et godt lys. FAQ – ofte stillede spørgsmål Her til sidst kan du få kontant svar på nogle af de mest normale spørgsmål, når det kommer til placering af spots i badeværelse.

Relateret artikler
Skip to content