Hvad er LED lys – og hvordan virker de?

Del

Hvad er LED lys – og hvordan virker de?

Hvad er LED lys – og hvordan virker de?  LED lys er utroligt populært i Danmark. Læs, hvad LED-lys er, og få svar på, hvordan det virker.

Hvad betyder LED?

LED er en forkortelse af Light Emitting Diode. Lyset i LED-pæren skabes nemlig ved, at en LED diode omdanner strøm til lys.

LED bruges til billig og miljøvenlig belysning – idag kan man få LED som ledpærer, ledlysbånd eller Led strip, cykellygter, MTB lygter, Led lysstofrør , LED strip til din bil, LED lysbånd til natbelysning under sengen, skabsbelysning, køkkenbelysning – der er uanede muligheder. Miljøstyrelsen anbefaler LED i stedet for glødepærerne. I dag må de gamle glødepærer nemlig ikke længere fremstilles eller sælges i EU, fordi de belaster miljøet. Desuden kan de være brandfarlige.

Hvordan virker LED lys?

Selve lysdioden er en halvleder. Den ene side af en halvleder er negativ, mens den anden side er positivt ladet.

Den ene side af halvlederen har overskud af elektroner, mens den anden side har huller, hvor elektronerne falder ned, når strømmen bliver sluttet til. Når det sker, produceres der lys.

Hvilken forskel er der på glødepærer og LED?

Den vigtigste forskel er, at glødepærer og LED anvender energien forskelligt: LED-pæren lyser, fordi strømmen omskabes til lys. Glødepærer lyser, fordi glødetråden i pæren opvarmes ved hjælp af strøm.

Den lille forskel giver dig faktisk mange store fordele, når du skifter en glødepære ud med LED. Samtidig får du flere valgmuligheder og bedre farvegengivelse end med sparepærer.

LED-pærer holder længere, udsender langt mindre varme end glødepærer og indeholder ingen tungmetaller.

Det betyder også, at LED er langt mindre brandfarligt end både de gamle glødepærer og halogenpærer. Desuden er farvegengivelsen bedre, end hvis du vælger sparepærer.

Heldigvis har du i dag mange spændende LED produkter at vælge imellem.

De tider er nemlig forbi, hvor LED kun blev brugt til belysning, og kvaliteten var svingende. LED har faktisk udviklet sig utrolig meget i de senere år. Derfor kan du nu vælge mellem et utal af LED-produkter til lyskilder i høj kvalitet.

Hvad bruges LED til?

Der er et utal af produkter at vælge imellem både til indendørs og udendørs brug.

I dag bliver LED brugt inden døre til belysning overalt. Det er særligt velegnet, hvor pladsen er for trang til lamper. LED bliver også brugt til markeringslys, juledekorationer og selvfølgelig effektlys derhjemme og til fester og på diskoteker ude i byen.

Uden døre bliver LED brugt til projektøroplysning af indkørslen, havefakler og havespot – og selvfølgelig som led strips til lyseffekter på bilen og andre steder.

De mange nye muligheder betyder også, at både private og virksomheder har skiftet glødepærer, halogenpærer og sparepærer ud med LED.

Vælg LED-lys med den rigtige farvetemperatur og lysstyrke

Lav en watt lumen omregning

Allerførst skal du vide, at lysstyrken måles i lumen – ikke watt, som du er vant til.

Hvis du fx vil udskifte din 30 watt glødepære med LED, skal du vælge 200-300 lumen, mens en pære med 120 watt svarer til 1000-1250 lumen.

Vælg farvetemperatur med Kelvin

Foruden lysstyrke skal du selvfølgelig vælge den helt rigtige farvetemperatur.

Med LED kan du nemlig vælge mellem lys i mange flere farvetemperaturer end med glødepæren.

Farvetemperaturen måles i Kelvin, og skalaen løber fra 0 til 10 000 K.

Du skal vælge LED-produkter med lav K-værdi, når du vil have varme farver. Tilsvarende skal du selvfølgelig se efter høje K-værdier, når du har brug for lys i en kølig farvetemperatur.

Klart dagslys har en kølig farvenuance højere end 5000 K.

Aftenlys er derimod varmt og ligger under 3000 K.

Det er vigtigt at overveje valget nøje, uanset om du vil have hyggelys ved sofabordet eller arbejdslys til skrivebordet. Forskning har nemlig vist, at farvetemperaturen kan have stor betydning for trivslen hjemme og på jobbet.

Den gammeldags glødepære er faktisk langtfra optimal, hvis du ønsker godt arbejdslys. Den udsender nemlig et varmt hvidt lys med farvetemperaturen 2700 Kelvin. Det svarer til lys udenfor, i de timer hvor solen går ned.

Men hvis skal have et godt arbejdslys, er det faktisk meget bedre at vælge en LED-pære med en køligere farvetemperatur. Den farvetemperatur matcher nemlig dagslysets farvetemperatur på 4000 – 6000 Kelvin (K). Det giver mere energi til arbejdsdagen!

Du kan samtidig forvente en meget bedre farvegengivelse med LED, end hvis du beholder sparepærerne. Og så gør det jo heller ikke noget, at dine LED-pærer tænder og slukker, så snart du trykker på knappen! Modsat sparepæren, hvor du ofte skal vente nogle sekunder på lyset.

3 stærke fordele ved LED:

  • Glem alt om at skifte pærer i årevis

Den klassiske glødepære bruger kun ti procent af energien til lys, mens halvfems procent af energien bruges til varme.

Det betyder, at med LED har du lys i lampen med langt mindre strømforbrug. Samtidig slipper du stort set for besværet med at skifte pærerne ud.

LED-pærerne holder nemlig helt op til 50 gange så længe, fordi varmen forringer glødepærens levetid.

Men heldigvis er LED samtidig blevet et rigtig godt alternativ. Hvert år kommer der flere og flere spændende LED produkter med stærkere og mindre lysdioder. Samtidig falder priserne.

  • Spar mange penge med LED

Med LED behøver du og din familie ikke at spare på lyset for at spare på el-regningen!

I kan nemlig spare mange penge ved at udskifte alle glødepærer og halogenpærer med LED.

En gennemsnitsfamilie vil ifølge tal fra SEAS-NVE kunne spare 800 kroner om året. Penge lige ned i lommen, som I kan bruge til noget sjovt.

  • Brug LED overalt – uden brandfare

Hvis du nogensinde er kommet til at røre ved en glødepære, der har været tændt længe, ved du, at man godt kan brænde sig!

Men varmen fra glødepæren er ikke bare spild af energi. Den skaber også brandfare. Desuden belaster den miljøet. Dels på grund af den spildte varmeenergi, men også fordi varmen afkorter glødepærens levetid. LED er et meget miljøvenligt valg på grund af den lave varmeudvikling, som medfører lavt CO2-udslip.

Samtidig undgår du helt de miljøskadelige tungmetaller, som indgår i lysstofrør eller sparepærer.

Relateret artikler
Skip to content