Lys har stor betydning for udseendet og vores opfattelse af et rum. Få inspiration til en korrekt placering af spots i stuen som kan give dig en både praktisk, smuk og stemningsfuld belysning, men før du installerer spots er der mange ting, du skal have styr på
Læs alt hvad du skal vide om korrekt placering af spots i stuen her
I dette blogindlæg finder du guides og inspiration til, hvordan du bedst placerer spots i stuen, således at du får skabt præcis den stemning og belysning du ønsker.
Samtidig får du svar på en masse praktiske spørgsmål som:
- Hvor mange spots pr. m2?
- Hvor skal spots placeres?
- Hvordan får man en god belysning i stuen?
- Hvor skal spots placeres?
Hvor mange spots skal man bruge i stuen?
Et af det spørgsmål, som mange stiller, når de leder efter spots til placering i stuen er, hvor mange spots man skal bruge.
Det kan selvfølgelig ikke siges helt præcist, da det også kommer an på, hvor mange steder du f.eks. har brug for ekstra lys til at arbejde eller læse, og hvor mange steder du ønsker at skabe en særlig stemning ved hjælp af belysningen.
Men der findes en god tommelfingerregel til, hvordan du kan beregne det:
- Beregn antal kvadratmeter i stuen (Længde x bredde)
- Dividér resultatet med 1,5
Det vil give dig en ca. indikation af hvor mange spots du bør bruge, som sagt dog med undtagelser, f.eks. hvis du har en vinkelstue eller andet.
Hvordan placeres spots optimalt i stuen?
Når du først har fundet ud af, hvor mange spots til placering i stuen, du skal have, så skal du have placeret dem korrekt.
Der er som udgangspunkt 3 formål med spotlight i stuen:
- Almindelig belysning
- Accentbelysning
- Stemningslys
I din stue skal der gerne være en blanding af det hele, og det er lige netop, hvad du kan skabe med den korrekte placering af spots i stuen.
Læs herunder for at se, hvordan du placerer dine spots korrekt i forhold til de 3 forskellige typer af belysning.
Hvor langt skal der være mellem spots?
For at skabe en almindelig basis belysning i rummet bør der være mellem 1 og 1,5 meter mellem hvert spot.
Når du kender antallet af spots, du skal bruge i rummet, og med hvor stor afstand de skal sidde, så er det en god idé at lave en plan over rummet.
Tegn evt. rummet op, eller markér punkter i loftet med tape, hvor du starter med at placere lys i midten af rummet og så arbejder dig ud mod vægge og kanter.
Hvor langt skal spots sidde fra væg?
Hvis du placerer dine spots for tæt på væggene, så risikerer du at skabe uhensigtsmæssige skygger. Det samme gælder selvfølgelig hjørner. Sørg derfor altid for at placere dine spots ca. 75 cm. fra væggen.
Du kan sagtens bruge spotlys til at oplyse væggene i rummet med, da det kan give en rigtig god stemning, hvis du gør det korrekt.
I så fald kan du vælge indbygningsspot med kip. Disse kan bruges til at skabe rigtig mange fede effekter og en hyggelig stemning med.
Hvordan skaber man accentbelysning med placering af spots i stuen?
Ved at gøre brug af accentbelysning kan du skabe fokus på særlige steder i din stue og skabe et flot rum med en hyggelig belysning.
Det kan f.eks. være et flot maleri, en læsekrog i hjørnet eller en rå væg du gerne vil belyse.
Du kan også få spotlys, hvor du selv kan justere lyskeglen, så den f.eks. passer i bredden til det område den skal belyse.
Hvordan skaber man hyggelig belysning i stuen?
En god måde at skabe hyggelig belysning med placering af spots i stuen er ved at vælge indbygningsspots med dæmper-funktion.
Der er også mulighed for at vælge belysning, som du kan styre via din wi-fi og en app fra din telefon. Vælg f.eks. spotlys, der kan skifte farve, programmeres til selv at tænde og slukke, dæmpes i grupper osv.
Flere og flere vælger smart home produkter til hjemmet, da det ikke kun er med til at skabe en hyggelig belysning, der passer til formålet, men samtidig er det også energivenligt.
Se vores udvalg af produkter til lysstyring i hjemmet her.
Hvordan vælger man de rigtige indbygningsspots?
Her hos Easy-light.dk har vi et stort udvalg af LED indbygningsspots, så hvordan vælger man lige de helt rigtige spots til placering i stuen?
Det kommer selvfølgelig både an på, hvilket budget du har, men også hvilke funktioner og designs samt farve du ønsker.
Med hensyn til farve kan du både vælge en farve, der matcher eller går i et med loftet. Har du lyse lofter så vælg f.eks. et diskret hvid indbygningsspot, eller en farve, der skaber kontraster, hvis du er mere til det.
Bør man have flere typer lys i stuen?
Hvis du ønsker at skabe en god belysning i stuen, kan du med fordel kombinere spotlys med flere forskellige lyskilder, der dækker forskellige behov og skaber stemning rundt om i stuen.
Vil du f.eks. gerne have et godt arbejdslys ved skrivebordet, kan du kombinere din placering af spots i stuen med en enkelt bordlampe.
En standerlampe kan både skabe hyggebelysning ved sofaen og samtidig give lidt ekstra læselys.
Spotlys kan også være frithængende, som f.eks. over spisebordet. Skab en god blanding af direkte og indirekte lys for at imødekomme de behov, der er for lys i din indretning.
Hvad er Ra værdi?
Når du skal vælge spotlys til placering i stuen, vil du helt sikkert støde på udtrykket Ra værdi.
Ra værdien står for lysets evne til at gengive farver. Dagslys gengiver farver med en RA værdi på 100, så jo tættere på det man kan komme, jo bedre er det.
Ra værdien er vigtigst i de rum, hvor du har brug for korrekt farvegengivelse, som f.eks. i køkkenet under madlavning, eller på badeværelset når du lægger makeup, eller hvis du er ved at sammensætte tøj osv.
I stuen er det udmærket hvis du går efter en RA værdi på 80 eller derover.
Hvor mange lumen skal man have?
Har du tidligere haft almindelige glødepærer eller halogenspots, så er du sikkert vant til at tænke i Watt, når du skal vælge lysets styrke.
Når du vælger LED indbygningsspots, så skal du i stedet gå efter antal lumen.
Det anbefalede samlede antal lumen til et rum er mellem 2000 og 4000 lumen. God belysning af et spisebord er f.eks. 800 lumen, hvilket svarer til ca. 60 Watt.
Hvad er Kelvin?
Kelvin er lysets farvetemperatur, jo højere Kelvin jo koldere lys. I stuen er det helt fint at have omkring 2700 Kelvin, men det kan klart anbefales at bruge lysdæmpere, der kan skabe mere hyggelig belysning.
Et stearinlys’ Kelvin ligger på lige omkring 1000.
På et badeværelse eller i et køkken hvor der er brug for et lidt mere arbejdsvenligt lys, er det normalt at vælge Kelvin på omkring 3000.
Med smarthome belysning har du også ofte mulighed for at stille på lysets farvetemperatur.
Hvilken ledning til LED spots?
Når du sætter spots op er det vigtigt, at sikkerheden og kvaliteten er i orden. Herunder er det også vigtigt, at du vælger de rigtige ledninger.
Som privatperson må man kun selv installere 12v spots, der allerede kommer i et samlet sæt med ledning osv.
Alt andet skal man have en autoriseret elinstallatør til at lave. Den bedste løsning er derfor at spørge elinstallatøren, hvilke kabler han foretrækker at bruge.
Vil du gerne selv købe ledningerne så sørg for at vælge downlight ledninger i høj kvalitet med den rette temperaturbestandighed.
LED spots udvikler knap så meget varme som halogenspots, så her kan du nøjes med et 90 graders kabel, men dette er minimum.
Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan finde den rette belysning?
Her hos Easy-light.dk er det vores vigtigste formål at give dig den bedst oplevelse, når du skal købe indbygningsspots, belysning og lamper til din bolig, din have eller din cykel.
Uanset hvad du har brug for hjælp til, så sidder vi altid klar i kundeservice.
Det kan være, du har spørgsmål til, hvordan du vælger det rette produkt, priser, levering eller returnering.
Alt du skal gøre er at ringe eller skrive til os, og så vil vi gøre, hvad vi kan for at give dig den bedste oplevelse.
Vi vil nemlig være din foretrukne leverandør af belysning til alle formål.